Årsmøde 2021: Vilde problemer kræver ydmyghed

Symptomer, diagnose, kur var overskriften på en tour de force gennem velfærdssamfundets dårligdomme og paradokser. Turguide var forfatter, journalist og vicedirektør i Djøf, Sigge Winther Nielsen, som også har fundet løsningen og beskrevet den i sin debatbog Entreprenørstaten.

Af journalist Tina Juul Rasmussen

Faktisk er det Sigge Winter Nielsen, som har lært økonom og reformkommissionsforkvinde Nina Smith begrebet ’vilde problemer’. Vilde problemer er de kæmpe store udfordringer, vi står med som samfund og klode. Problemer, vi ikke løser: Unge, som ikke en uddannelse. Hjemløse. Klimaproblemer. Flygtninge. Og så videre.

- Vi har set reform på reform på reform, som ikke har virket. Fordi vi i min optik prøver at løse det 21. århundredes problemer med det 20. århundredes ideer og det 19. århundreds institutioner. Det bliver blodfattigt. Vi bruger stadig pisk, gulerod og så så lidt samskabelse ovre i hjørnet med nogle, vi ikke helt ved, hvem er, provokerede Sigge Winther Nielsen, forfatter til bogen Entreprenørstaten og til daglig vicedirektør i Djøf.

Hurtige løsninger på vilde problemer virker ikke

Paradokset er, forklarede han, at jo vildere problemerne bliver, jo hurtigere finder politikerne løsninger. - Vi har identificeret et problem for tre uger siden. Nu indkalder statsministeren til pressemøde og præsenterer et hæfte med tre indsatsområde og en pulje på 10 mio. I kan søge. Det er pseudopolitik. Og det må gå galt.

Diagnosen er ifølge Sigge Winther Nielsen, at bundtrækket i vores demokratiske model – den, der handler om, at politik bliver demokratisk forhandlet i et hus – Folketinget og Christiansborg – af politikere og professionelle embedsfolk, er holdt op med at fungere. - I dag løser politikere og medier problemerne ved fordøren til huset ud fra en holdning om, at politik skal være så konkret som muligt. Men når det sker, forvaltningspolitikken til to bade om ugen, to dage på hospitalet efter fødsel osv. Og Instrukskommissionen bliver til på baggrund af en pressemeddelelse. Der er ikke længere sammenhæng mellem fordøren og bagdøren, hvor de politiske reformer møder virkeligheden.

Få dem ude i samfundet med ind i løsningerne

Løsningen er entreprenørstaten, mener Sigge Winter Nielsen, som derfor har skrevet en debatbog med samme titel.

- Alle dem, som står og kigger ind på slotholmen, er blevet mere voksne. Fonde, virksomheder, universiteter, kommuner – de vil alle sammen gerne bidrage til at løse problemerne, følge projekter til ende og se effekterne. Og jeg mener, at staten og hele den offentlige sektor er nødt til at gå ud i samfundet og få andre med til at løse tingene. For- og bagdør skal bindes sammen igen gennem tre V’er: Vision, viden og vedholdenhed.

Og, konstaterede Sigge Winther Nielsen:

- Det hele handler om kvaliteten af samarbejde. Det civilisatoriske hop kræver, at vi bliver bedre til at samarbejde og ikke bare lave pseudopolitik. Og at vi er ordentlige mennesker med respekt for andre mennesker arbejde. Det kræver ydmyghed, når man står overfor et vildt problem, man gerne vil løse.

Se Sigge Winther Nielsens powerpoint-præsentation fra oplægget her.